De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuws

 • 20.02.19

  Wil je meteen verwittigd worden bij een noodsituatie?
  Schrijf je dan in voor Be-alert!
  BE-Alert is initiatief van onze kustwachtpartner Crisiscentrum Binnenlandse Zaken. Het is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. 

  Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan je ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail. 

  Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

  Meer informatie en inschrijven op be-alert.be 

 • 18.02.19

  Vanaf 11 februari 2019 is onze kustwachtpartner afdeling Kust gestart met de voorbereidende werken voor een onderhoudssuppletie op het strand van De Haan. Ter hoogte van de Cabane wordt eerst een stalen zinkerleiding van ongeveer 700 meter aan elkaar gelast. Daarna wordt deze leiding tot voor het strand van De Haan gebracht. Vanaf 1 maart start dan de effectieve suppletie van het strand. In totaal zal er 227.253m³ zand gesuppleerd worden. De werken zullen tot Pasen duren. Om veiligheidsredenen is het verboden om de werfzone te betreden.

  Deze suppletie is noodzakelijk om het veiligheidsniveau van bescherming tegen een 1000-jarige stormvloed op peil te houden. Onze stranden vormen samen met de zeedijken en de duinengordels de zeewering. Voor de versterking van de natuurlijke en zandige kust, vormen suppleties de basisoplossing. Op een breder en hoger strand kunnen de golven breken en verliezen ze hun energie vóór ze schade kunnen toebrengen aan de dijken of de bebouwing. 

  Meer informatie over alle projecten van afdeling Kust: afdelingkust.be

 • 14.02.19

  Begin februari 2019 is de eerste windturbine van het windmolenpark Norther geïnstalleerd. In totaal zullen 44 windturbines vanuit de haven van Vlissingen worden getransporteerd om nadien te worden gemonteerd op de reeds geïnstalleerde funderingen. De turbines worden telkens per vier door een speciaal installatieschip vervoerd naar zee. De laatste en tegelijk meest cruciale fase in de bouw gaat daarmee van start. Al sinds begin 2018 voert Norther de nodige voorbereidende werken uit.
  Op dit moment zijn vijf windmolenparken met een totale capaciteit van 1.186 MW operationeel in de Belgische Noordzee: C-Power, Belwind, Northwind, Nobelwind en Rentel. In de zomer van 2019 komt Norther daar bij als zesde offshore windproject en zal dit windpark jaarlijks aan bijna 400.000 huishoudens stroom leveren.

 • 13.02.19

  Om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen gaat minister van de Noordzee De Backer samenwerken met de Belgische pleziervaarders. Dat heeft hij aangekondigd op een conferentie over marien zwerfvuil die onze kustwachtpartner FOD Volksgezondheid organiseerde op de Belgian Boat Show. Marien afval en plastic zijn schadelijk voor fauna en flora en kunnen het ecosysteem aantasten. Wereldwijd belandt er elk jaar gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, en het duurt een eeuwigheid om af te breken. De pleziervaarders engageren zich bijvoorbeeld om geen afval, toiletwater of sigarettenpeuken in zee te lozen. In ruil krijgen ze een blauwe vlag van “duurzame booteigenaar” die ze aan hun boot kunnen monteren. 

 • 13.02.19

  Op vrijdag 1 februari ging het eerste overlegorgaan Kustwacht van 2019 door onder voorzitterschap van de gouverneur van West-Vlaanderen. Op de agenda stonden ondermeer de bespreking van de werkzaamheden binnen het MAiDEN project voor de uitbouw van de kustwachtcentrale, de opvolging van de actie - en verbeterpunten van de internationale kustwachtoefening Guardex die in 2018 doorging en de verhuis en inzet van de pollutiebestrijdingscapaciteit. 

 • 08.02.19

  Van 9 tot 11 en va 15 tot 17 februari 2019 is het opnieuw Belgian Boat Show. Je kan er enkele van onze kustwachtpartners, ondermeer afdeling Kust en FOD Volksgezondheid, ontmoeten en informeren over hun activiteiten. 

  Flanders Expo Gent 

  Openingsuren: 

  9 t.e.m 11 en 15 t.e.m 17 februari - open van 10u tot 18u. 

  Op maandag 11 februari hebben alle dames gratis toegang.

  Op vrijdag 15 februari: nocturne - open tot 22u. 

  Meer info en tickets op www.belgianboatshow.be 

 • 07.02.19
  marienzwerfvuil@SecKW

  Op zondag 10 februari 2019 organiseert onze kustwachtpartner Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid samen met Minister van Noordzee Philippe De Backer op de Belgian Boat Show een conferentie over marien zwerfvuil. Iedereen is welkom! Bekijk het programma en schrijf je snel in op https://www.health.belgium.be/nl/agenda/conferentie-marien-zwerfvuil 

 • 22.01.19
  Crisiscentrum Binnenlandse Zaken©ADCC

  Altijd al willen weten wat onze kustwachtpartner Crisiscentrum Binnenlandse Zaken zoal doet? In de nieuwe tv-reeks "de veiligheid van het land" krijg je een unieke blik achter de schermen van het Crisiscentrum. De reeks volgt vanuit het Crisiscentrum mee hoe beleidsmakers, overheden en operationele diensten samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen in ons land - van inwoner tot bezoeker, van festivalganger tot koning - zich veilig kan voelen. 
  Vanaf maandag 28 januari om 21u30 op Één.
   

 • 20.12.18

  Het secretariaat Kustwacht wenst iedereen prettige feestdagen!

 • 19.12.18
  Seakings

  Gisteren 19 december 2018 heeft een formatie van 3 Seaking-helikopters van onze kustwachtpartner Defensie een bijzondere navigatievlucht uitgevoerd boven Oost- en West-Vlaanderen. Deze vlucht is bijzonder omdat het de allerlaatste keer is dat een formatie van drie Search-and-Rescue Seakings van het 40ste Smaldeel uit Koksijde kan worden samengesteld. Eén van de drie toestellen heeft het einde van zijn vliegpotentieel bereikt en zal eerstdaags definitief uit omloop worden genomen.

  Momenteel nemen de nieuwe NH-90 'CAIMAN' Nato Frigate Helikopters progressief de SAR-opdracht over van de Seaking. De bemanningen van Defensie volgen een reconversie naar deze nieuwe helikopter. Volgens planning voert de laatste Seaking helikopter in de loop van de maand maart 2019 zijn laatste operationele missie uit. Eén van deze legendarische helikopters zal voor altijd Koksijde, de gemeente waarmee deze toestellen een onlosmakelijke band hebben, als thuisbasis krijgen. Defensie schenkt één van de heli's aan deze gemeente.