De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

EMSA workshop 2024

Van 19 tot 21 maart 2024 vond de 2e ECGFF-workshop plaats in Lissabon. Deze workshop werd georganiseerd door Portugal, dat het voorzitterschap van dit forum op zich neemt. De workshop was gericht op het verkennen van geavanceerde instrumenten en technologieën om kustwachtoperaties te verbeteren: Een workshop over maritiem situationeel bewustzijn'.

Yves Maekelberg, adviseur-ingenieur bij het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, maakte deel uit van het panel en benadrukt het belang van systeemintegratie om operators toegang te geven tot maritiem verkeersbeeld.  Hij stelt dat de maritieme digitale catalogus, die gezamenlijk is ontwikkeld door agentschappen, een cruciaal startpunt is voor integratie-inspanningen. Hij vermeldde dat nieuwe diensten die worden aangeboden door EMSA, EFCA en anderen worden onderzocht om effectief gebruik van te maken binnen een maritieme multifunctionele operatie (MMO). Het doel is om te onderzoeken hoe deze diensten een ondersteuning kunnen bieden voor een aantal kustwacht operationele taken.

Nathalie Balcaen, administrateur-generaal bij Maritieme Dienstverlening en Kust, introduceerde het Olivia-project tijdens deze workshop als inleiding op de paneldiscussie die tijdens de Frontex-workshop zal worden gehouden. Het Olivia-project loopt al enkele jaren in België en wordt nu op Europees niveau gebracht. Om de discussie te voeden zal er een korte enquête verspreid worden om cijfers te verzamelen over de percentages vrouwen die vandaag in de maritieme sector werken in ECGFF-lidstaten en agentschappen. We zijn ook benieuwd naar andere, vergelijkbare projecten die werken aan het doel van 'meer vrouwen in de maritieme sector'.