De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuw Draaiboek dodelijke ongevallen

De sociale partners en de Stuurgroep Previs/Zeevissersfonds beslisten om het eerste draaiboek voor dodelijke ongevallen op zee te hernieuwen. Dit draaiboek geeft concreet aan welke stappen alle betrokken instanties moeten ondernemen als er zich een ongeval op zee voordoet.

Het boek is nu van toepassing voor zowel dodelijke ongevallen als voor ernstige arbeidsongevallen, al of niet met een letsel tot gevolg en voor zowel de zeevisserij als voor de pleziervaart. Het draaiboek geeft concreet aan welke stappen nabestaanden moeten ondernemen.
 
Alle vissers, pleziervaarders en hun familieleden kunnen het boek vanaf 3 januari 2013 gratis verkrijgen bij Previs/Zeevissersfonds, bij de Provincie West-Vlaanderen, in het Erkend Sociaal Secretariaat van de Kust, het Enig Loket, het Fonds voor Arbeidsongevallen, bij de Aalmoezenier en de Moreel Consulent, de sociale diensten van de gemeenten, de vakbonden, …
 
De update van het draaiboek is door Previs gecoördineerd. Previs staat voor Preventie van arbeidsongevallen aan boord van vissersvaartuigen en onderzoekt elk arbeidsongeval dat zich voordoet aan boord van een vissersvaartuig in samenwerking met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het nieuw draaiboek kwam tot stand door de intense samenwerking tussen alle betrokken actoren. Hopelijk dient dit document nooit gebruikt te worden maar kan het, indien nodig, enerzijds een ondersteuning bieden aan de nabestaanden en anderzijds een werkdocument zijn voor de verschillende bevoegde diensten.

Klik hier om het draaiboek te downloaden.