Een zeekat is eigenlijk een inktvis met tien armen. Op het eerste zicht zou je denken dat een zeekat acht armen heeft, maar daartussen zitten twee langere vangarmen verborgen.Die gebruiken ze om hun prooi vast te grijpen. Ze eten voornamelijk garnalen en krabben. Zeekatten komen veel voor in de Noordzee. Ze kunnen tot 50 cm groot worden, maar zijn geen lang leven beschoren. Een mannetje wordt niet ouder dan drie jaar en een vrouwtje sterft zelfs al na één jaar (nadat ze haar eitjes heeft gelegd).
Een zeekat wordt ook wel sepia genoemd. Ze kunnen van kleur veranderen wanneer ze zich bedreigd voelen of boos zijn. Sepia's graven zich in het zand in. Als ze vluchten, stoten ze een soort bruinachtige inkt (sepia) uit zodat hun vijand hen niet goed meer kan zien.
Zeekatten zijn weekdieren en hebben dus geen botten. De meeste weekdieren leven in een schelp, maar bij de sepia ligt deze (skelet)schelp inwendig. Die schelpen spoelen in de zomer vaak aan op het strand en kennen de meeste mensen als zeeschuim, een delicatesse voor veel vogels.