De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuws

 • 12.09.17
  Mariene voorspellingen©Federaal Wetenschapsbeleid

  Wil je precies weten wat je te wachten staat op zee? 
  Onze kustwachtpartner Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) / Operationele Directie Natuur heeft daarvoor de geknipte website: www.marienevoorspellingen.be
  Twee keer per dag worden er voorspellingen uitgegeven voor de mariene omstandigheden in de Noordzee en de Belgische kustwateren en dat telkens voor vijf dagen ver. Je kan er de windsnelheid en golfhoogte raadplegen, maar ook het zoutgehalte, de stroomsnelheid, de piekperiode van de golven en nog veel meer. 

  De bedoeling is om de website nog uit te breiden naargelang de wensen en noden van de gebruikers. Suggesties kan je sturen naar webmaster@odnature.be 

  Er is ook een mobiele versie op http://m.mumm.ac.be/

 • 11.09.17
  Vacatures Vloot©Vloot

  Onze kustwachtpartner Vloot zoekt drie nieuwe collega's, namelijk een crewplanner voor Oostende, één voor Vlissingen en één voor Antwerpen.
  Solliciteren kan nog tot 18 september 2017.

  Meer informatie op www.welkombijvloot.be

 • 11.09.17
  Loodswezen©Loodswezen

  Onze kustwachtpartner Loodswezen is na 122 jaar verhuisd naar een nieuwe locatie in Antwerpen. 
  Het nieuwe adres is: Thonetlaan 102 bus 1, 2050 Antwerpen. 
  De loodsdienstplanners verhuisden naar het Antwerpen Coördinatiecentrum (ACC) in de Potpolderweg 1, 2040 Antwerpen.
  De telefoonnummers blijven wel behouden.
   

  Ook de Antwerpse collega's van onze kustwachtpartner Maritieme Toegang verhuisden mee naar het nieuwe adres.

  www.loodswezen.be
  www.maritiemetoegang.be

 • 11.09.17
  Vuurtoren Lange Nelle

  ebeten door de maritieme microbe? Noteer 17 september met stip in je agenda!
  Dan zetten de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge opnieuw hun deuren open en kan je kennismaken met de boeiende wereld van enkele van onze kustwachtpartners.

  Ga in de haven van Antwerpen aan boord van de mijnenjager Bellis van Defensie en zie de scanner en de hondenteams van de Douane aan het werk. Je kan er ook, dankzij Vloot, afdeling Kust en Loodswezen, een bezoekje brengen aan het hoogtechnologische vaartuig Sirius. 
  In de Gentse haven legt de Douane je uit wat er mee mag in de koffer op vakantie en hoe je namaak kunt spotten. Bewonder het snelle interventievaartuig van de Scheepvaartpolitie en laat je rondleiden op de Zeeschelde, de boeienlegger van Vloot.
  Test uit waarom sluizen noodzakelijk zijn in de haven van Oostende bij Maritieme Toegang. Geniet - na een forse klim - van het mooie panorama op de vuurtoren de Lange Nelle (opgelet: vooraf te reserveren bij Scheepvaartbegeleiding).
  In Zeebrugge trakteert Vloot je op een heuse reddingsdemonstratie met de Orka. Defensie nodigt je uit een kijkje te nemen in de Marinebasis en ook hier kan je de Douane in actie zien.

  Meer weten? vlaamsehavendag.be 

 • 08.09.17
  Crisiscentrum Binnenlandse Zaken©ADCC

  Onze kustwachtpartner Algemene Directie Crisiscentrum (ADCC - FOD Binnenlandse Zaken) is op zoek naar een geomaticus (aanmaken van thematische kaarten en ruimteanalyses).
  Het ADCC staat 24u/7d ten dienste van de federale regering op het vlak van noodplanning, beheer van noodsituaties en van belangrijke evenementen.

  Solliciteren kan nog tot 11/09. 
  Meer informatie: crisiscentrum.be en Selor.

 • 08.09.17
  Boei op strand - Seawatch B

  De zomer is voorbij en dus laat je het strand links liggen? Jammer, want naast zonnekloppen kan je er nog meer doen. 
  Wil je je nuttig maken en de wetenschap een handje helpen? Dat kan, op maar liefst drie verschillende manieren!

  Iets bijzonders gezien op het strand? Een speciale schelp, uitzonderlijk veel schuim op het water, een oude potscherf? Maak er een foto van en mail die -samen met je naam, datum en vindplaats -naar seawatch-b@vliz.be.

  Zijn er nu meer of minder kwallen dan vroeger? Tel de aangespoelde kwallen op het strand. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) legt je uit hoe je dat precies doet. Je vaststellingen mail je naar seawatch-b@vliz.be

  Je wil je steentje bijdragen aan een schoner milieu? Tel het aantal stukken afval en deponeer ze daarna in de vuilinisbak. Op de website van het VLIZ vind je meer uitleg. Alle informatie kan je mailen naar seawatch-b@vliz.be

  Meer weten? vliz.be en seawatch-b.be

 • 07.09.17

  De professionele getijtafels voor 2018 zijn beschikbaar bij onze kustwachtpartner afdeling Kust. Deze bevatten alle waterstanden voor 2018 in Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge, Vlissingen, Prosperpolder, Antwerpen en Wintam en zijn bedoeld voor de professionele gebruiker. De getijtafels kan je downloaden via Hydrowinkel < Getijtafels < downloadlijst. Je kan ze ook in brochurevorm bestellen via de hydrowinkel van afdeling Kust.

 • 06.09.17

  Onze kustwachtpartner Maritieme Toegang bouwt een nieuw maritiem onderzoekscentrum in het havengebied van Oostende.
  Een 2-in-1-complex met in het centrum een grote sleeptank en een kust- en oceaanbassin. Hier zal baanbrekend onderzoek gebeuren naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en objecten in zee.
  Scheepsmodellen tot wel 8 meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen getest worden.
  In het oceaanbassin kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden.

  De bouw wordt afgerond midden 2018, daarna worden de meettoestellen en de installaties geïnstalleerd die de golven mechanisch opwekken. De exploitatie start in 2020. 
  Je kan de werkzaamheden live volgen via de webcam: maritiemetoegang.be

 • 31.08.17
  Marine©Belgian Navy

  Geïnteresseerd in een job bij de marine?
  Kom dan op 6 september om 14u naar de Marinebasis in Zeebrugge.
  Elke eerste woensdag van de maand kan je om 14 uur stipt tijdens een vrijblijvend gesprek meer te weten komen over een bepaalde vacature en het leven en werk bij de marine in het algemeen.
  Plaats van afpraak: Gespecialiseerd Informatiecentrum Marine op de marinebasis van Zeebrugge,

  Meer informatie op de website van onze kustwachtpartner Defensie: mil.be

 • 31.08.17
  Rhib©Scheepvaartpolitie

  Gebeten door de maritieme microbe? Noteer 17 september met stip in je agenda!
  Dan zetten de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge opnieuw hun deuren open en kan je kennismaken met de boeiende wereld van enkele van onze kustwachtpartners.

  Ga in de haven van Antwerpen aan boord van de mijnenjager Bellis van Defensie en zie de scanner en de hondenteams van de Douane aan het werk. Je kan er ook, dankzij Vloot, afdeling Kust en Loodswezen, een bezoekje brengen aan het hoogtechnologische vaartuig Sirius. 
  In de Gentse haven legt de Douane je uit wat er mee mag in de koffer op vakantie en hoe je namaak kunt spotten. Bewonder het snelle interventievaartuig van de Scheepvaartpolitie en laat je rondleiden op de Zeeschelde, de boeienlegger van Vloot.
  Test uit waarom sluizen noodzakelijk zijn in de haven van Oostende bij Maritieme Toegang. Geniet - na een forse klim - van het mooie panorama op de vuurtoren de Lange Nelle (opgelet: vooraf te reserveren bij Scheepvaartbegeleiding).
  In Zeebrugge trakteert Vloot je op een heuse reddingsdemonstratie met de Orka. Defensie nodigt je uit een kijkje te nemen in de Marinebasis en ook hier kan je de Douane in actie zien.

  Meer weten? vlaamsehavendag.be 

Pagina's