De kustwacht waakt over de zee

Nieuws

 • In 2016 mocht de Kustwacht haar tienjarig jubileum vieren. Er zijn ondertussen heel wat - soms ook woelige- waters doorzwommen en mooie samenwerkingen tot stand gekomen. Maar dat wil niet zeggen dat we nu op onze lauweren gaan rusten, integendeel. Alle kustwachtpartners hebben ook in 2016 hard gewerkt. Een greep uit de vele realisaties vind je via de trefwoorden hieronder.

 • Onze kustwachtpartner Algemene Directie Crisiscentrum (ADCC) van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken is op zoek naar een projectleider ICT. Solliciteren kan nog tot en met drie april 2017.

  Meer informatie op de site van Selor. 

 • Op 16, 23 en 24 maart 2017 zijn onder leiding van de gouverneur van West-Vlaanderen drie tafeloefeningen gehouden om de afsprakenregeling drenkelingen te testen samen met de kustgemeentes Westende, Nieuwpoort en Zeebrugge.

  Het ging om oefeningen zonder echte inzet van hulpdiensten of reddingsmiddelen. Een crisissituatie wordt gesimuleerd op basis van een realistisch scenario en de deelnemers werken op papier uit hoe ze in het echt zouden optreden. Heel wat (kustwacht)partners hebben meegewerkt en de secretarissen Kustwacht waren ook aanwezig als waarnemer. 

  TTX oefeningen drenkelingen
 • Op onze planeet bestaat geen enkel strand meer waarop je geen plastic zult vinden. Als de vervuiling aanhoudt, dan zal er tegen 2050 meer plastic in de oceanen drijven dat dat er vis zwemt. Hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken dus! Dat kan door op de eerste zondag van de lente het strand te helpen opruimen. Op 26 maart, van 14u tot 18u vindt al voor de achste keer de Eneco Clean Beach Cup plaats in samenwerking met de surfclubs.

  Meer informatie en inschrijven op enecobeachcup.be 

 • Op 15 maart 2017 is het officiële startschot gegeven voor het Buurtinformatienetwerk (BIN) Jachthavens Belgische kust met de ondertekening van een charter. 

  Onze kustwachtpartner de Scheepvaartpolitie zette de schouders onder dit project en ondertekende samen met de West-Vlaamse gouverneur, de lokale politie en de vijftien jachtclubs uit Oostende, Nieuwpoort, Blankenberge en Zeebrugge het charter.

  Het Buurtinformatienetwerk moet met een centraal meldpunt zorgen voor efficiëntere communicatie. Er kan dan sneller ingegrepen worden bij diefstal of smokkel wat de veiligheid ten goede komt. Binnen enkele maanden moet het Buurtinformatienetwerk volledig operationeel zijn. Dit netwerk is een primeur voor West-Vlaanderen. 

  Charter BIN jachthavens
 • Bij onze kustwachtpartners verenigd in het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zijn er momenteel enkele openstaande vacatures voor ondermeer stafmedewerker, magazijnbediende, ingenieur en surveyor.

  Alle vacatures vind je op de website: www.agentschapmdk.be

 • Op zondag 19 maart 2017 opent de Koninklijke Militaire School (KMS)van onze kustwachtpartner Defensie van 10 tot 18 uur haar deuren voor het grote publiek.

  De KMS, een universitaire instelling van Defensie, zorgt voor de academische, militaire en fysieke vorming van toekomstige officieren. Zondag kun je er de laboratoria, auditoria, logementen en sportinfrastructuur bezichtigen en er zijn doorlopend demonstraties, sportcompetities en presentaties. Uiteraard krijg je er ook alle informatie over de opleiding tot officier en de verschillende loopbaanmogelijkheden bij Defensie.

  Meer informatie: www.mil.be

 • 'Belgisch zeezand, een schaars goed?' Op die vraag zoekt onze kustwachtpartner Dienst continentaal Plat van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie een antwoord op 9 juni 2017 in Oostende tijdens hun driejaarlijkse studiedag over zandwinning in de Noordzee. 

  In de voormiddag komt eerst de theorie aan bod met ondermeer de resulaten van de monitoring en het onderzoek naar een nieuw refrentieniveau voor zandwinning. In de namiddag is het de beurt aan de praktijk met een bedrijfsbezoek en kunnen de deelnemers een kijkje nemen aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin.

  Meeer informatie en inschrijven: http://economie.fgov.be/continentaalplat/studiedag

  Studiedag Zandwinning
 • Deze ochtend, 6 maart 2017, is de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise herdacht met een bloemenhulde op zee en een ceremonie aan het herdenkingsmonument in Zeebrugge. Het is exact dertig jaar geleden dat de ferry voor de kust van Zeebrugge kapseisde, wat aan 193 opvarenden het leven kostte. 


  Verschillende van onze kustwachtpartners boden graag hun hulp aan bij het organiseren van deze herdenking. Velen onder hen zijn ook aanwezig op de academische zitting over veiligheid op zee. Die gaat aansluitend aan de ceremonie door in de Marinebasis in Zeebrugge. Ook de secretarissen Kustwacht nemen deel. 

  Het volledige relaas van de ramp kun je lezen in dit artikel

  Meer foto's. 

  Herdenking Herald 30 jaar
 • Onder voorzitterschap van de gouverneur van West-Vlaanderen kwam het overlegorgaan Kustwacht bijeen voor de eerste vergadering van dit jaar op 24 februari. Agendapunten waren het Bijzonder Nood - en Interventie Plan (BNIP) Massa evacuatie en milieu-gerelateerde actiepunten. Verder was er de terugkoppeling van de werkgroep windmolenparken en het project kustwachtcentrale.

  Aansluitend volgde een werkbezoek van internationale oliebestrijdingsorganisaties International Tanker Owners Pollution Federation Limited en Oil Spill Response Limited. De kustwachtpartners lichtten uitgebreid het Algemeen Nood - en Interventie Plan (ANIP) Noordzee en andere noodplannen toe.