De dienst Marien Milieu (onderdeel van het directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid) staat in voor het beleid op vlak van de bescherming en het duurzame gebruik van het mariene milieu. De dienst controleert ook of de milieureglementering in de drukbevaren Belgische zeegebieden nageleefd wordt.
Oorspronkelijk coördineerde de Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium (BMM) de verschillende aspecten van milieuwetgeving voor het Belgische deel van de Noordzee. Dat gedeelte heeft een oppervlakte van 3.454 km2, ongeveer de grootte van een gemiddelde Belgische provincie. Dit is slechts 5 procent van de volledige Noordzee, maar het is wel – gezien zijn ligging dicht bij het Kanaal – één van de meest “gebruikte” stukjes zee ter wereld. Scheepvaart, toerisme, visserij, windmolens, zandwinning en recreatie hebben allemaal hun invloed op het milieu.
Onze Noordzee is een unieke wereld, zowel op als onder water. Er is een rijke biodiversiteit en de Noordzee levert een aantal belangrijke ecosysteemdiensten. Het mariene milieu komt echter door de vele menselijke activiteiten steeds meer onder druk te staan. Om de vele facetten hiervan zoveel mogelijk in evenwicht te houden, werd in 2004 de dienst Marien Milieu opgericht.
Als één van de Kustwachtpartners verricht de dienst Marien Milieu verschillende handhavingstaken op zee, in samenwerking met BMM, de scheepvaartpolitie, Defensie, de douane, de civiele bescherming, het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), enzovoort.
De dienst houdt toezicht op zeeverontreiniging door schepen en stelt inbreuken vast. Ze beheert en controleert niet alleen de activiteiten in de mariene beschermde gebieden, maar ook activiteiten op zee waarvoor een milieuvergunning of machtiging nodig is.
Ook beheert en stockeert de dienst Marien Milieu in Zandvoorde, in een loods van om en bij de 6.500 m2, verschillende pollutiebestrijdingsmiddelen en -systemen, die bij calamiteiten 24 uur per dag en zeven dagen op zeven onmiddellijk inzetbaar zijn, om vlekken van vervuilende stoffen op zee op te ruimen en bijkomende vervuiling van de stranden te vermijden.
De training van het personeel dat deze middelen inzet neemt de dienst ook voor zijn rekening.
Dit alles voor een propere Noordzee.