De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Voorzitters Kustwacht bezoeken de Wandelaar

Op woensdag 21 augustus 2013 brachten Jaak Raes (directeur-generaal Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en federaal voorzitter Beleidsorgaan Kustwacht), Jacques D’Havé (administrateur-generaal van MDK en Vlaams voorzitter Beleidsorgaan Kustwacht) en Carl Decaluwé (gouverneur van West-Vlaanderen en voorzitter Overlegorgaan Kustwacht) een bezoek aan de SWATHs.
 

Wandelaar

De genodigden werden opgewacht en begeleid door kapt. Herman Van Driessche (directeur operations Vloot ). De gezagvoerder Eddy Janssens en zijn bemanning leidden de heen- en terugreis tussen de haven van Oostende en de Wandelaar aan boord van de Wielingen goede banen. Aan boord van de Wandelaar verwelkomde kapt. Dennis Brys de groep en gaf tijdens een uitgebreide rondleiding de nodige uitleg.
 
Het vaartuig Wandelaar is het beloodsingsstation op zee dat niet alleen de vele bewegingen voor aan- en afvoer van loodsen naar de te beloodsen vaartuigen mogelijk maakt, maar die loodsen daar ook tijdelijk huisvest. Door de heli-winching area en de aanwezigheid van een klein hospitaal is de Wandelaar ook uitermate geschikt als coördinatie- en opvangplatform voor slachtoffers van scheepsrampen. Deze mogelijkheden vormen belangrijke hulpmiddelen bij de coördinatietaken van de voorzitters van de kustwachtorganen in geval van noodsituaties.
 
Enkele beelden vindt u hier.