De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Vinvis op drift

In de ochtend van 24 oktober werd een tiental kilometer voor de kust van De Haan en Oostende het drijvende kadaver van een vinvis gespot, dit werd gemeld aan het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende. De verwittigingsmatrix ‘beschermde zeedieren en vogels’ werd opgestart en verschillende kustwachtpartners kwamen in actie.

Door de werking van het getij en door de stroming was het dode dier op drift. Het lag even in de vaargeul het Scheur, hierdoor kon het een gevaar vormen voor de scheepvaart. Daarom werd een perimeter rond het kadaver bewaakt door de Tuimelaar R5 van Vloot en de SPN09. Ook zond de Verkeerscentrale Zeebrugge een bericht uit om de scheepvaart te waarschuwen.

In de nacht van 24 op 25 oktober werd het dode dier onder coördinatie van het MRCC naar het strand van De Haan gesleept door de Brandaris (Ship Support).  Daar werd het overgedragen naar de autoriteiten aan de wal:  de gemeente De Haan, Civiele Bescherming, DG Leefmilieu en BMM. Nadat de Universiteiten van Gent en Luik en BMM de nodige onderzoeken hadden uitgevoerd op het dier zorgde afdeling Kust samen met de gemeente en de Civiele Bescherming voor de opruiming van het dier vanop het strand. De uitdaging was om het dier op te ruimen vooraleer het opnieuw hoog water werd. Het lukte de verschillende diensten uiteindelijk om onderzoek en opruiming te doen binnen de twaalf uur.