De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Vernieuwing toezichtsvliegtuig BMM

Op 5 februari heeft Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de heer Courard, een vlucht gemaakt met het vernieuwde toezichtsvliegtuig. Het instrumentarium van het vliegtuig is helemaal vernieuwd om de Noordzee nog beter vanuit de lucht te controleren.

Toezichtsvliegtuig BMM

Sinds 1991 staat het KBIN in voor het luchttoezicht van de Belgische Noordzee. Dit toezicht gebeurt in het kader van het Akkoord van Bonn waarbij internationale olievervuiling op zee geminimaliseerd moet worden. Nu onderging het vliegtuig een grondige opknapbeurt. Er werd een nieuwe radar geïnstalleerd, die grotendeels werd gefinancierd door de Nationale Loterij en ook het interieur werd helemaal vernieuwd om te voldoen aan de nieuwe normen.

Ronny Schallier, hoofd van het team dat het luchttoezicht waarborgt: «Vanwege het ontradende effect, is bewaking vanuit de lucht een belangrijk element in de strijd tegen illegale lozingen. Deze lozingen zijn op 20 jaar tijd aanzienlijk gedaald! Het vliegtuig is nu uitgerust met de modernste apparatuur om overdag en ook ’s nachts olievervuilers op te sporen. Met dit nieuwe radarsysteem zal de controle nog beter kunnen gebeuren, en de opvolging van delicten nog sneller. Opsporing wordt dag en nacht verzekerd in een gebied van 20 km links en rechts van het patrouillerend vliegtuig, en al het in de lucht verzamelde bewijsmateriaal kan nu digitaal worden gebundeld en overgemaakt aan de gerechtelijke autoriteiten. Dat maakt niet alleen de aanpak van vervuilers efficiënter, maar biedt ook vb. bij scheepvaartaccidenten op zee talrijke maar biedt ook vb. bij scheepvaartaccidenten op zee talrijke voordelen.»