De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Pollux en visserijwacht

De Pollux, een van de nieuwe patrouilleschepen van onze kustwachtpartner Defensie, heeft midden-november een erg nuttige opdracht uitgevoerd. De bemanning ontving leden van zowel de Belgisch-Nederlandse certificatie-instelling voor maritieme operaties als de kustwachtpartners betrokken bij de bewaking en controle van vissersschepen.

Vlak na het vertrek uit Zeebrugge, ontvangt de commandant een oproep van het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Zij sturen de Pollux op controle naar het eerste vissersschip. "We patrouilleren op zee en naargelang onze positie geeft het MIK ons de coördinaten door van een schip dat het in de gaten houdt", legt de commandant van de Pollux uit.

Iedereen is alert. De motorboot ligt klaar om meteen te water te laten. Een ploeg militaire inspecteurs, douane- en politieagenten trekken hun waterdicht pak aan en maken zich klaar om aan boord te gaan. "Ik zal proberen om niet in het water te vallen", lacht een medewerkster van de douane. Ook al is de zee redelijk kalm, toch is het maneuver niet eenvoudig want intussen blijft de Pollux verder varen. Daarna moeten ze aan boord gaan van het vissersschip, dat misschien niet erg happig is op een grondige controle.

De operatie is een mooi voorbeeld van hoe verschillende kustwachtpartners nauw samenwerken.

www.mil.be

Patrouillevaartuig Pollux van Defensie