De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuwe website previs

De nieuwe website www.previs.be is een feit. Hier vind je tal van informatie, foto’s en publicaties in verband met veiligheid aan boord. Previs is een project van het Zeevissersfonds, het fonds voor bestaanszekerheid van de zeevisserij, en staat voor Preventie van arbeidsongevallen aan boord van Vissersvaartuigen.

De sociale partners in de sector hebben dit project enkele jaren geleden opgestart. Dit resulteerde al in een specifiek handboek “Vissers Vissen Veilig” dat heel wat preventieve maatregelen en aanbevelingen verzamelt. In samenwerking met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk wordt ieder arbeidsongeval aan boord van een vissersvaartuig onderzocht. Daaruit worden lessen getrokken waarmee het handboek wordt aangevuld.
 
Vier keer per jaar ontvangen alle rederijen en vissers een Nieuwsbrief waarmee ze op de hoogte worden gehouden van de evoluties die uit de Previs evaluaties naar voren komen. Zowel het handboek als de nieuwsbrieven kunnen op de website geraadpleegd worden. Verder vind je er ook informatie over opleidingen en bijscholingen.
De lopende veiligheids- en preventieprojecten worden opgesomd, de procedure in het geval van noodzakelijke repatriëring na een ongeval op zee of in een vreemde haven en de verplichte medische onderzoeken voor bemanningsleden  van een vissersvaartuig.
Ook het ‘Draaiboek bij Ongevallen op Zee’ staat op www.previs.be.