De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Grote Schelpenteldag - 16 maart 2019

Nog niets gepland op 16 maart 2019? Zak dan af naar de kust om samen met andere vrijwillers schelpen te tellen op het strand. Zo help je onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Verzamel en inventariseer honderd schelpen op een of meerdere locaties aan het Belgische strand. Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen met de verzamelmethode en het op naam brengen van je vondsten. Je bent er welkom op zaterdag 16 maart tussen 10u en 16u.

In 2018 vond voor het eerst een Grote Schelpenteldag plaats aan de Belgsiche kust. Toen verzamelden, telden en identificeerden 400 burgers samen 30.000 schelpen, goed voor meer dan 50 verschillende soorten. Dit jaar is het streefdoel om de kaap van de 100.000 schelpen te ronden. Het scoren en herkennen van lege schelpen is niet alleen bijzonder leuk en interessant. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert onderzoekers ook heel wat over het voorkomen van deze zeedieren. Na het tellen worden de schelpen terug naar het strand gebracht. 

Meer informatie: iedereenwetenschapper.be

Schelpenteldag