De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Bank zonder naam wordt Lodewijkbank

Op vrijdag 18 november werd op het stadhuis van Blankenberge de reproductie van de "Zeekaart der Visscherij van Blankenberghe" officieel ingehuldigd.

Het origineel, een zeldzame maritieme kaart van de Vlaamse Banken hangt in het Sint-Pieterscollege in Blankenberge. De kaart, geschilderd op doek, dateert al van 1890 en werd in de Vrije Vissersschool gebruikt om vissers in spé op te leiden. Leraar Joseph Ponjaert ontwierp ze gebaseerd op Engelse zeekaarten en de kennis van Blankenbergse vissers. Op de kaart zijn ongeveer 90 zandbanken en geulen te vinden, met soms nogal vreemde namen (Blaregeule, Kwade Grond, ...). Heel wat van die benamingen blijken trouwens niet voor te komen op oudere of nieuwere kaarten.

Visserskaart Lodewijkbank

Dankzij deze kaart zal de ondiepe zandbank die tot nu toe bekend stond als "bank zonder naam" en waarop Norhtwind NV binnenkort windmolens zal bouwen, herdoopt worden tot 'Lodewijkbank".

Dit is deels ook de verdienste van Pascal Depoorter, secretaris Kustwacht, die het wat vreemd vond om zelfs in officiële vergunningen en publicaties te spreken over "bank zonder naam" en graag wou weten of er geen andere benaming bestond. Speurwerk op het internet en navraag bij de dienst Hydrografie van afdeling Kust leverde echter niets op. Wel vond hij in het boek "De zee van toen" (auteur: Guido Rappé, uitgever: provincie West-Vlaanderen en VLIZ) een kaartje terug waarop schetsmatig de verschillende ondieptes en vaargeulen voor de Belgische kust waren geïllustreerd. De "bank zonder naam" stond hierop weergegeven als "Lodewijkbank". Pascal heeft het VLIZ ingelicht over zijn "vondst". Bij hun onderzoek naar de historische juistheid van deze benaming kwam het VLIZ dan terecht bij de "Zeekaart der Visscherij van Blankenberghe" in het Sint-Pieters College in Blankenberge.

Ondertussen heeft de Internationale Hydrografische Organisatie al groen licht gegeven voor deze naamsverandering. De Vlaamse Hydrografie heeft de benaming Lodewijkbank ook al opgenomen bij de eerste update van de elektronische kaarten op 25 november. De aanpassing van de papieren zeekaart zal doorgevoerd worden bij de eerst volgende gedrukte uitgave begin 2012.