De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

FAQ & Links

  • Een zeehond die op een golfbreker of een zandbank ligt, is die ziek?

     

    Niet noodzakelijk. Gezonde zeehonden zoeken dagelijks een plaatsje om wat te ‘zonnen’. Het is belangrijk dat ze kunnen rusten, dus ga niet te dichtbij en houd ook honden aan de leiband zodat ze niet gestoord worden.

    Een zieke zeehond ziet er mager en futloos uit en zal blijven liggen, ook als je dichterbij komt. Ga echter niet te dicht en raak de zeehond niet aan. Als het dier zich bedreigd voelt, kan het bijten en zo ziektes overbrengen. Bel het Sea Life Centre Blankenberge: 0032 (0)50 42 43 00.

    De Beheerseenheid Mathematisch Model (BMM) houdt een databank bij waar waarnemingen en strandingen van zeehonden, walvisachtigen en zeeschildpadden worden bijgehouden. Deze databank gaat zelfs terug tot de middeleeuwen met enkele historische gegevens over walvisstrandingen.

     

  • Heb je een gestrand, gewond, ziek of dood dier gezien? Hier zie je wie je het best contacteert.

     

    Zeehond, gestrand, ziek of gewond

    Bel het Sea Life Centre in Blankenberge op 050/42 43 00, 24 uur op 24 bereikbaar. Blijf op afstand en raak de zeehond zeker niet aan. De zeehond kan ziek zijn of en kan bijten. Houd honden aan de leiband. Opgepast: niet alle zeehonden die op het strand of op een golfbreker liggen, zijn ziek of gewond, vaak komen ze gewoon uitrusten.

    Dolfijn, gestrand – Dolfijn, zeehond of walvisachtige, dood

    Bel de BMM (Beheerseenheid Mathematisch Model): tijdens de kantooruren 059/70 01 31 buiten de kantooruren 0477/25 90 06 0475/46 60 68 0473/95 30 59

    Vogel, onder de olie

    Bel het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Oostende op 059/80 67 66. Je kan ook zelf vogels binnenbrengen elke dag tussen 9u en 12u en tussen 13u30 en 17u30.

    Provinciaal Domein Raversijde
    Nieuwpoortsesteenweg 642
    8400 Oostende
    voc.oostende@vogelbescherming.be

       

  • Is de bruinvis een walvis?

    Hoewel de bruinvis niet zo’n groot dier is, behoort hij wel tot de walvisachtigen. Een bruinvis wordt maximaal 2 meter lang en 60 kilo zwaar. Het zijn zeezoogdieren, dus ze ademen via hun longen. Ze zwemmen dicht aan het wateroppervlak, zodat ze gemakkelijk boven water kunnen komen om te ademen. Bruinvissen eten allerlei soorten vis, garnalen,… Ze vinden hun voedsel via echolocatie. In de lente en de vroege zomer worden vaak bruinvissen gezien langs de kust. Heb je een gestrande bruinvis of een ander zeezoogdier in nood gezien? Bel het Maritiem Reddings – en Coördinatiecentrum (MRCC) op 059/34 20 10. Je kan ook een mail sturen naar dolphin@mumm.ac.be. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) houdt een databank bij met alle waarnemingen, strandingen en vrijlatingen van zeezoogdieren aan de Belgische kust.

  • Mag ik mosselen plukken aan het strand of in de haven?

    Neen, dat is bij wet verboden. Het is trouwens geen goed idee, want volgens een onderzoek van het Instituut voor Landbouw - en Visserij Onderzoek (ILVO) kan het eten van zelfgeplukte mosselen leiden tot maag - en darminfecties gezien er veel ziekteverwekkende microben inzitten. Ook blijkt dat er meer chemische stoffen zitten in 'wilde' mosselen op strandhoofden of kaaimuren dan in mosselen die je in de supermarkt koopt.

    Meer weten: http://www.ilvo.vlaanderen.be/NL/Pers-en-media/Alle-media/articleType/ArticleView/articleId/1815/Wild-geplukte-mosselen-op-Belgische-strandhoofden-en-kaaimuren-voldoen-niet-volledig-aan-voedingsnormen

     

  • Moet ik bang zijn voor kwallen?

    Neen, toch niet van de kwallen die aan onze kust voorkomen. De meeste daarvan zijn niet gevaarlijk.Langs onze kust komen vier soorten regelmatig voor.

    Oorkwal: dankt haar naam aan de tekening in de vorm van vier "oortjes". Veroorzaakt geen huidirritaties. Komt voor in het voorjaar tot begin van de zomer.

    Blauwe haarkwal: is ook een voorjaarskwal en heeft een korenbloemblauwe kleur. Deze soort kan "netelen" (= steken).

    Kompaskwal: dit is de typische zomerkwal. Deze kwal heeft een bruine tekening en lange tentakels.

    Zeepaddenstoel of bloemkoolkwal: Deze grote blauwe kwal spoelt in de nazomer en in de herfst aan. Deze kwal heeft geen tentakels en veroorzaakt dus geen huidirritatie.

    Kwallen zijn geen vissen, maar behoren tot het plankton. Ze kunnen dus niet zelf zwemmen, ze drijven mee met de stroming en de wind en spoelen soms massaal aan. Ze eten kleine visjes en planktondiertjes die tussen hun tentakels terecht komen. Kwallen bestaan eigenlijk uit 95 procent water met een vliesje rond. Vandaar ook de Engelse benaming: "jelly"fish. Ze hebben een hoed waaraan tentakels vastzitten en onder de hoed zit een holte, die dienst doet als mond en ook als maag.

    We weten nog erg weinig van deze dieren.
    Wetenschappers doen onderzoek naar de biologie van kwallen en trachten strandingen wetenschappelijk te voorspellen. Daarbij kunnen ze hulp gebruiken en daarom is het nuttig om waarnemingen van deze mooie dieren te melden.
    Dat kan op: kwal@natuurwetenschappen.be (bij beperkt aantal) of mrcc@mrcc.be (bij massaal aantal).
    Je kunt ook een uitgebreid formulier om je waarneming te melden vinden op http://www.mumm.ac.be/NL/Management/Nature/strandings.php

     

    Met dank aan Francis Kerckhof, KBIN/OD Natuur

  • Waarom mag je meeuwen niet voederen?

    Het is niet nodig om meeuwen te voederen. Ze hebben voedsel genoeg. Als meeuwen voortdurend door de mens gevoederd worden, gaan ze zelf niet meer op zoek naar voedsel. Ze pikken vuilniszakken kapot waardoor de straten er vuil bij liggen en ongedierte aantrekken. Daken, auto’s en voetpaden worden ook vuil door de uitwerpselen van meeuwen. Meeuwen durven ook weleens voedsel uit handen van mensen komen ‘pikken’ wat gevaarlijk kan zijn, zeker voor kleine kinderen.

    Wist je dat het zelfs bij wet verboden is om meeuwen te voederen? Als je het toch doet, riskeer je in de meeste kustgemeentes een fikse geldboete.

  • Wat is dat precies, een zeekat?

     

    Een zeekat is eigenlijk een inktvis met tien armen. Op het eerste zicht zou je denken dat een zeekat acht armen heeft, maar daartussen zitten twee langere vangarmen verborgen.Die gebruiken ze om hun prooi vast te grijpen. Ze eten voornamelijk garnalen en krabben. Zeekatten komen veel voor in de Noordzee. Ze kunnen tot 50 cm groot worden, maar zijn geen lang leven beschoren. Een mannetje wordt niet ouder dan drie jaar en een vrouwtje sterft zelfs al na één jaar (nadat ze haar eitjes heeft gelegd).

    Een zeekat wordt ook wel sepia genoemd. Ze kunnen van kleur veranderen wanneer ze zich bedreigd voelen of boos zijn. Sepia's graven zich in het zand in. Als ze vluchten, stoten ze een soort bruinachtige inkt (sepia) uit zodat hun vijand hen niet goed meer kan zien.

    Zeekatten zijn weekdieren en hebben dus geen botten. De meeste weekdieren leven in een schelp, maar bij de sepia ligt deze (skelet)schelp inwendig. Die schelpen spoelen in de zomer vaak aan op het strand en kennen de meeste mensen als zeeschuim, een delicatesse voor veel vogels. 

  • Wat moet ik doen als ik gestoken ben door een kwal?

     

    De netelcellen bevinden zich op de tentakels. Bij aanraking schieten ze een pijltje met gif af. De pijn kan meer of minder hevig zijn, afhankelijk van het soort kwal en de gevoeligheid van het slachtoffer. Kwallenbeten van kwallen langs onze kust zijn meestal niet gevaarlijk of dodelijk.

    Als je gestoken of geneteld bent door een kwal, verwijder dan eerst voorzichtig alle resten van de tentakels die op de huid zijn achtergebleven. Dat kan door af te spoelen met zeewater (niet met zoet water). Wat je zeker niet moet doen is hard wrijven! Een koud compres kan de pijn wat verlichten. In erge gevallen kunnen pijnstillers nodig zijn.

    Pas op: aangespoelde kwallen, zelfs al zien ze er dood uit, blijven nog netelen als je ze aanraakt!

    Met dank aan Francis Kerckhof, BMM

     

  • Zeesterren die massaal aanspoelen op het strand, hoe komt dat?

    Dat gebeurt meestal in de winter en bij storm. Dan worden de zeesterren losgerukt van de zeebodem. Door de lage temperatuur raken ze versuft en kunnen ze zich niet terug vasthechten aan de bodem waardoor ze hulpeloos blijven ronddrijven. Als daar ook nog eens een onderstroom richting land bijkomt, dan eindigen ze op het strand. Dat ze meestal in grote getale aanspoelen, toont aan dat de gewone zeester heel talrijk in de Noordzee voorkomt en zelfs in aantal lijkt toe te nemen. Volwassen zeesterren hebben weinig vijanden, behalve de zilvermeeuw. Wel moeten ze op hun hoede zijn voor uitgerekend hun eigen soortgenoten. Jonge zeesterren worden vaak aangevallen door hun grotere collega's en sommige soorten zeesterren jagen actief op andere zeesterren. 

  • Zitten er haaien in de Noordzee?

     

    Er zijn drie soorten haaien te vinden in de Noordzee: Doornhaai, Hondshaai en Gladde haai. Aan onze kust komen die niet zo vaak, ze zijn meer te vinden langs de kust van Engeland en Schotland.  Als je bang bent voor haaien, heb je aan onze kust dus eigenlijk niets te vrezen!