De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

FAQ & Links

  • Een job bij één van de kustwachtpartners interesseert mij. Waar vind ik meer informatie over vacatures?

    Voor vacatures bij de Vlaamse kustwachtpartners, surf naar Werken voor Vlaanderen | Vlaanderen.be. Op Werken voor de federale overheid | Werkenvoor.be vind je vacatures van zowel federale als Vlaamse kustwachtpartners. Voor vacatures bij Defensie, surf naar Werken bij Defensie | Defensie.

     Neem zeker ook eens een kijkje op de websites van de verschillende kustwachtpartners voor specifieke vacatures. Alle websites vind je onder het item 'Kustwachtpartners' op deze website.

     

     

  • Hoe word ik redder aan zee?

    De opleiding “Redder aan Zee” stelt zich tot doel kwaliteitsvolle redders te vormen om onze Vlaamse stranden tijdens de zomer te bewaken. Dit is een unieke West-Vlaamse aangelegenheid. West-Vlaanderen is de enige Vlaamse provincie grenzend aan de zee. De basisopleiding kan worden gevolgd op vier plaatsen verspreid over de provincie: Oostende, Brugge, Kortrijk en Koksijde. De opleiding eindigt met een zeezwemproef.

    Daarnaast is de opleiding “Redder aan Zee” ook verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van haar afgestudeerden. De gediplomeerde redders dienen om de drie jaar te slagen voor een opgelegde bekwaamheidsproef. Het slagen voor deze proef is een absolute voorwaarde om het daaropvolgend jaar te kunnen worden aangesteld.

    Naast de basisopleiding organiseert de opleiding “Redder aan Zee” ook een gespecialiseerde opleiding tot postoverste. Het doel van deze opleiding is redders te vormen die instaan voor de dagelijkse leiding van een redderspost. Deze kan pas gevolgd worden op het einde van het tweede aanstellingsjaar en bestaat uit een vaarmodule en een praktijkgericht examen die samen op dezelfde dag worden afgenomen.

    Ook organiseert de opleiding “Redder aan Zee” in samenwerking met de IKWV reanimatie- en EHBO lessen voor de watersportclubs.

    www.redderaanzee.behttp://www.campuspov.be

  • Hoeveel schepen telt de Belgische visserijvloot nog?

    Volgens de cijfers van Dienst Zeevisserij is België nog 79 vissersvaartuigen rijk. Zeebrugge spant de kroon met 41 vissersschepen, gevolgd door Oostende waar 23 vissersvaartuigen hun thuishaven hebben. De rest wordt verdeeld tussen Nieuwpoort :9 vissersschepen en Blankenberge: 4 vissersschepen. Tenslotte hebben nog 2 vaartuigen een Scheldehaven als thuisbasis.

  • Ik wil graag redder-duiker worden. Hoe gaat dat in zijn werk?

    Om de functie van redder-duiker te kunnen uitoefenen, is de eerste vereiste dat je militair bent. Eerst moet je dus de algemene opleiding onderofficier met succes doorlopen. De maximumleeftijd om met die opleiding te starten is 33 jaar. De opleiding duurt vier jaar. Daarna volgt nog een duikopleiding van één jaar. 

    Uiteraard wordt er ook verwacht dat je een uitstekende conditie hebt. Als je voor de aanvang van de opleiding al over duikervaring beschikt, is dat een pluspunt.

    Na de nodige opleidingen, kan je in aanmerking komen voor de functie van redder-duiker bij het 40SQN als er een openstaande vacature is. 

    http://www.mil.be/nl/pagina/hoe-solliciteren

  • Kan ik een bezoek brengen aan het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum) of het MIK (Maritiem Informatie Kruispunt)?

    Op het MIK wordt gewerkt met vertrouwelijke informatie, daarom kunnen bezoeken niet worden toegestaan. Om de operatoren niet te storen bij hun werk wordt slechts in uitzonderlijke gevallen bezoek toegelaten op het MRCC. Wel wordt het MRCC meerdere keren per jaar opengesteld voor het publiek, bijvoorbeeld tijdens de Vlaamse Havendag, de visserijfeesten,… Meer informatie: www.scheepvaartbegeleiding.be

     

      

    Meer lezen over de kustwachtcentrale.

     

  • Waar vind ik meer informatie over maritieme opleidingen?

     

    Op www.areyouwaterproof.be vind je alles wat je maar wil weten over een maritieme opleiding en een carrière op het water.